Ana Sayfa  | Üniversitemiz  | Yönetim  | Akademik Birimler  | İdari Birimler  | Öğrenci İşleri  | İletişim
Başlık :
İlk Tarih :
Son Tarih :
Başlıklar
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ'nün 23 Nisan Mesajı
Üniversitemiz Öğrencileri Gazete Çıkardı
Adıyaman Hayvancılık Çalıştayı
Rektörümüz Türkiye Üçüncüsü Güreşçimizi Tebrik Etti
Gölbaşı MYO Köy İlköğretim Okullarına Yardım Kampanyası Düzenliyor
MÜSİAD Üyeleri Üniversitemizi Ziyaret Etti
Besni Protokolünden Besni Meslek Yüksekokulu’na Ziyaret
O’nu (S.A.V) Anlamak
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu İlk Mezunlarını Verdi
Üniversitemizde “Mimari Mirasımız ve İstanbul” Konulu Konferans Düzenlendi
12•••7980
Üniversitemiz Adıyaman İlinde Türk İslam Eserlerini Araştırdı

Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklenen “Adıyaman İlinde Türk İslam Eserleri” başlıklı proje ile Adıyaman’da az bilinen Türk İslam dönemi eserlerinin tespiti ve bugünkü durumları hakkında önemli sonuçlara ulaşıldı.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fuat ŞANCI’nın yürüttüğü proje kapsamında Adıyaman ili ve ilçelerinde yer alan cami ve mescitler, türbeler, hamamlar, köprüler, çeşmeler ve kaleler gibi mimari yapılar incelendi ve fotoğraflandı.

Yrd. Doç. Dr. Fuat ŞANCI, proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek; “Bu kapsamda Adıyaman ili ve ilçelerinde yer alan eserler incelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Cami ve mescitler, türbeler, hamamlar, köprüler, çeşmeler ve kaleler gibi mimari yapılar incelenmiştir. Bunların yanı sıra mezarlıklar da bu konu kapsamında değerlendirmeye alınmıştır” dedi.

ŞANCI, çalışmada Adıyaman ve ilçelerinde; “üçü harap olmuş, biri kullanılır durumda olan 4 hamam, 17 adet cami ve mescit, çok sayıda türbe olup,  bunların çoğunluğu orijinalliğini kaybetmiş ve yenilenmiş, güzergâhların değişmesiyle kullanım dışı kalan ve çoğunluğu harap olmuş değişik büyüklüklere sahip 8 köprü, 3 kervansaray ve han ile 4 çeşme tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

“Bölgesel Bir Mimari Üslup Oluşmuştur”

İncelemeler neticesinde bölgede görülen mimari üslubun, bölgesel bir üslup oluşturduğunun görüldüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Fuat ŞANCI, “Adıyaman’da cami ve mescitlerde mihraba paralel veya enine gelişen bir mekan anlayışının hakim olduğu, özellikle minarelerde Kahramanmaraş, Gaziantep’te yoğunlaşan Dulkadirli Beyliği mimarisinin etkileri görülmektedir. Merkezden uzak bu bölgede Osmanlı mimarisinin etkilerinden ziyade mahalli bir üslubun meydana getirildiği gözlemlenmiştir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarında yapılan onarımlarla Osmanlı mimarisinde görülen Batı kaynaklı sanat özellikleri taşıyan mihraplar da dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

Bilinçsiz Tamiratlar Eserlere Zarar Vermiştir”

Eserlerin günümüzdeki durumu hakkında da bilgi veren ŞANCI şunları söyledi:

“Anadolu Selçukluları devrinden kalma anıtsal boyutlara yaklaşan Kerimüddin Kervansarayı dikkate değer eserlerden olup bugün harap bir vaziyettedir. Yazlık ve kışlık kısımlardan oluşan kervansaray Anadolu Selçuklu kervansaraylarının özelliklerini taşımaktadır. Kalelerden Eski Kahta ve Gerger kalesi ise planları hakkında bilgi verecek bakiyeleri olmakla birlikte harap bir vaziyette günümüze ulaşmıştır.

Sosyal yaşamın içerisinde kalan yapılar bazı değişikliklerle günümüze ulaşmışlardır. Ancak terk edilen yerleşimlerde bulunan eserlerin bu şansı yakalayamadığı tespit edilmiştir. Tespitlerimiz arasında bilinçsiz tamiratlar ve yenilemelerle Adıyaman’daki mimari eserlerin birçoğunun orijinalliğini kaybettiği görülmekle beraber harap durumdaki birçok eserin ise kurtarılma ümidinin olduğu görülmüştür.”

Yrd. Doç.Dr. Fuat ŞANCI, eserlerin restorasyonlarının yapılmasının önemine de değinerek, “Bu harap yapılardan özellikle kervansaray, han yapıları, kaleler ve hamamların restorasyonlarla ayağa kaldırılmasıyla ilin ve ülkenin turizmine katkı sağlaması yanında kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılma ihtimalinin bulunması büyük bir şanstır” şeklinde konuştu.

Hızlı Erişim Öğrenci Rehberi Akademik Kütüphane Kampüste Yaşam
B.İ.D.B Arıza/Talep Formu Dış İlişkiler Ofisi (Int. Office) AÖF-ÖSYM İl Temsilcilikleri Online Katalog Sorgulama Fotoğraf Galerisi
Yönetmelik / Yönerge Mezunlar Portalı Bilimsel Dergiler Kütüphane Çalışma Saatleri Yemek Listesi
Dokümanlar AKTS Bilgi Paketi/Diploma Eki Akademik Takvim Veritabanlarına Erişim Turizm Uygulama Otel